Det var nog en välbehövlig semester för många av oss, en ledighet som de flesta sett fram emot och som redan i början av året planerades med glädje efter att ha varit hemma en längre tid.
Tyvärr så visade det sig att prisökningarna i princip slog till i alla kategorier och branscher direkt, så medan några av oss letade vidare på utlands semestrar, så bestämde sig en del för att fira semestern här hemma.
Redan i vintras över julen, så fick vi en första upplevelse av vad energipriser kunde stiga till, något som märkligt nog inte fått så stor uppmärksamhet som det rimligtvis borde ha fått.
Pandemin släppte sitt grepp i mars, men nya orosmoln och faktorer började direkt ta vid med nya utmaningar för världsekonomin, hushåll och företag.
Hur ser det då ut framöver, vad kan vi förvänta oss av alla händelser omring oss?
Omvärldsbevakning har nog aldrig varit svårare nu än tidigare, oavsett vad man för ett år sedan tog höjd för så har det dykt upp helt nya omständigheter som har både direkt och indirekt påverkan på framtiden.
Intressant nog så är inte alla prishöjningar genomförda än, där finns en rad branscher och parter som ännu inte haft möjlighet att öka sina priser pga vad deras redan ingångna avtal stipulerar.
En del företag och branscher har varit duktiga att blanka framtida prisökningar, en del har tom hunnit rekrytera upp sina behov medan andra i samma bransch fortfarande är händelse styrda och kortsiktiga i sina ageranden.
Inte helt oväntat så finns även en del aktörer som höjt sina priser för att det haft möjlighet, men även globala aktörer som valt att låta priserna utveckla sig uppåt som en del av deras strategi.
Försöker man summer det hela, så kan man kort konstatera att där är en rad aktörer och orsaker till att priserna kommer fortsätta uppåt, kostnadsökningarna kan säkert förklaras i många fall.
Den största oron idag på alla marknader är nog inte så enkel att bara säga att priserna kommer fortsätta uppåt påjagade av efterfrågan och brister i leveranskedjor.
Den största risken framöver är att alla dessa faktorer tillsammans oberoende av varandra kan driva på att vi verkligen går in i en konstgjord lågkonjunktur globalt.
Min samlade uppfattning är att så länge efterfrågan och brist på arbetskraft får driva på, så finns det hopp att övriga faktorer kommer ha en chans att få spela ut sig under tiden.
Kortsiktigt kommer tyvärr en rad priser att fortsätta uppåt de närmaste 6-12 månaderna, på sikt så kommer de återgå inom en del större kategorier.
Tyvärr hinner nog både inflation och räntehöjningar driva på hushållen att börja dra ner på sin konsumtion redan i höst, något som snabbt kommer tvinga en del aktörer att agera därefter.
de närmaste 8 månaderna kommer vara helt avgörande, därefter tror jag vi kommer se en bättre utveckling så länge inte andra nya faktorer får en chans att påverka utöver de som idag röjer runt i vår världsekonomi.
Valet i september kommer bli ett mycket viktig val, då hushållen och företagen snabbt kommer vilja ha stabilitet som en viktig faktor för att kunna planera framåt, därför blir det viktigt med en tydlig majoritetsvinst för endera block för att undvika en politisk turbulens de kommande åren, där ibland politiska vildar fått ha ett finger med i viktiga beslut.
Vi kan alla förbereda oss som bäst och hantera situationer som uppkommer efterhand på bästa vis, framtiden kommer avgöras av de aktörer som kan hantera motgångar och utmaningar på bästa vis.
Christopher Bell Blomquist
Managing director Scotwork Sweden